Müşrik

Müşrik ifadesi, Al­lah'a esnamdan/putlardan veya başka şeylerden ne şekilde olursa olsun ortaklar koşanlara, yani Al­lah'tan başkasına ulûhiyet isnad edenlere denir. Putperest deyi­minden daha geneldir.

Çokta ıcı anlayışa sahip her türlü "politeist" lere ve Firavun gibi Allah'ı tanımayıp kendilerini ta ı yerine koyup, hevalarını ta ı edinenleri, kısaca Allah'tan başka herhangi bir şeye tek başına veya müştereken ta ılık, mabudluk, ilahlık payesi verenlerin hep­sini kapsar. Çünkü, Allah'tan baş­ka herhangi bir şeye herhangi bir şekilde ta ılık isnad edilmesi şirktir. "El-muşrikûn" ifadesindeki, "lam" cins içindir. Putperestler dahil bütün müşrikleri içine alır.

Ancak bazıları "el-müşrikûn" kullanımının sadece putperestleri kapsadığını, putperestler anlamı­na geldiğini söylemişlerdir. Bun­dan kasdın da Mekke ve Medine çevresinde putlara tapan Araplar olduğunu ifade etmişlerdir. Diğer kâfirlerden, yani Ehl-i Kitâb'dan farklı olarak, müşrik olan kâfirler­dir demektir.

Müşrik, Kur'ân dilinde iki anlama gelir. Biri zahirî, diğeri ha­kikîdir. Zahirî müşrik, açıktan açı­ğa Allah'a ortak koşan, birden fazla ilah olduğu kanaatinde olanlardır. Bu anlama göre kitap ehline müşrik denmez.

Hakîkî müşrik ise, tevhidi ve İslâm dinini inkâr eden, yani mü'min olmayan gayri müslimlerdir. Bu anlama göre kitap ehli müşriktir. Bu nedenle mutlak ma­nada müşrik denildiği ve özellik iman karşılığında söylendiği za­man genel olarak bütün kâfirleri kapsar. Bakara: 2/105. ayetin­de müşrik kelimesi bu anlamda kullanılmıştır.


16.02.2009 tarihinden beri 2805 defa okundu. Son takip: 23.03.2024 - 06:57